Op deze pagina treft u een overzicht aan van veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden. Staat uw vraag er niet bij, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U kunt uw vraag persoonlijk stellen aan de servicedesk
+31 (0) 418 64 10 22.

Kluizen kopen bij kluizenonline

Wat is brandwerend?

Een brandwerende safe is gebouwd om de inhoud gedurende een bepaalde tijd te beschermen tegen de gevolgen van brand. Niet alle informatie kan op dezelfde manier opgeborgen worden, er is een verschil tussen papier en datadragers. De beschermingsfactor wordt altijd uitgedrukt in tijd (30-60-120 minuten). Deze tijden geven aan hoelang een kast zich in de vuurhaard mag bevinden voordat in de kast de kritische temperatuur bereikt wordt. Tevens wordt aangegeven of het om een safe voor papier of diskettes en andere datadragers gaat.

Kluizen kopen bij kluizenonline

Papier opbergen

Papier zal vanaf een temperatuur van 176 graden Celsius spontaan chemische reacties vertonen zoals verkleuren en omkrullen. Hiervoor zijn de brandwerende archiefkasten bedoeld.

Kluizen kopen bij kluizenonline

Beelddragers opbergen

Beelddragers zoals microfilm of fiches raken al beschadigd bij 95 graden Celsius, dus de maximale temperatuur in de kast mag de 75 graden Celsius niet overschrijden. Het wordt aanbevolen om deze in een brandwerende datasafe op te bergen.

Kluizen kopen bij kluizenonline

Diskettes en Cd-rom's opbergen

Een brandwerende datasafe dient de informatiedragers zoals diskettes, Cd-rom's te beschermen tegen een temperatuur van meer dan 52 graden Celsius. Bij blootstelling aan een hogere temperatuur dan 52 graden Celsius kunnen de informatiedragers beschadigen en kan er data verloren gaan. Ook een hogere luchtvochtigheid dan 85% is funest voor datadragers.

Kluizen kopen bij kluizenonline

Hoe wordt een safe getest?

Er zijn verschillende brandwerende normen met verschillende testen.

- UL : Amerikaanse norm
- VDMA : Duitse norm
- JIS : Japanse norm

UL en VDMA worden het meest gebruikt in Nederland.

Om de brandwerendheid te testen worden de safes gedurende 1 of 2 uur blootgesteld aan een temperatuur van 1000 graden Celsius. Hierna volgt een valtest van 9 meter hoogte op een ondergrond van puin en afval om de val van een etage na te bootsen. Na de valtest gaat de safe weer de oven in. Tijdens de test en na een natuurlijke afkoeling van ongeveer 12 uur mag de temperatuur in de safe niet boven de genoemde waarden komen.

De weerstand van inbraakwerende safes wordt getest door het maken van een gedeeltelijke of gehele opening van de safe. Deze testen worden verricht onder optimale omstandigheden, door een team van testers die beschikken over alle relevante kennis en informatie. De keuze van gereedschappen en methoden is vrij. De werktijd wordt verrekend met gereedschapsfactoren tot een bepaalde weerstandswaarde.

Wat is inbraakwerend? Een inbraakwerende safe is speciaal geconstrueerd om de inhoud te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. De mate van weerstand wordt bepaald door metaaldikte, soort, aantal sloten en andere vertragende factoren welke in de wanden en deuren zijn gebouwd.

De mate van weerstand tegen aanvallen van buitenaf wordt ook wel uitgedrukt in indicatie waardeberging. Dit geeft aan welke waarde de verzekeraars als dekking accepteren. Hoe hoger het geldbedrag hoe inbraakwerender de safe.

Er zijn verschillende testinstituten die verschillende veiligheidsnormen afgeven. De belangrijkste zijn VDMA 24992 A + B (Duitse norm), VDS1 t/m 4 (Duitse norm) , NEN-EN 1143-1 en Euroklasse 1 t/m 6.

Hulp nodig? Ik help je graag verder!

+31 (0)418 64 10 22

Stuur een e-mail

Stuur ons een WhatsApp berichtje

Bezoek onze winkel

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van aanbiedingen