Terug naar kenniscentrum

 

De juiste kluis

Hoe en wat
Kluizen zijn er in vele soorten, typen, maten en prijsklassen. Het is dus zaak, alvorens u tot aanschaf overgaat, een aantal zaken goed op een rijtje te zetten en een aantal vragen met betrekking tot uw persoonlijke situatie beantwoordt. Vragen die antwoord geven op aspecten zoals wat u in de kluis gaat bewaren, waartegen u uw eigendommen wilt beschermen en wat de beste plaats is om de kluis neer te zetten of in te bouwen. Met de Kluizen check komt u eenvoudig bij de juiste kluis voor uw situatie.

Drie soorten kluizen.
Er bestaan drie soorten kluizen. Kluizen die beschermen tegen diefstal en/of ongewenste nieuwsgierigheid (inbraakwerende kluizen), tegen hitte (brandwerende kluizen en safes), en tegen beiden (inbraak- en brandwerende kluizen).

Wat is een brandwerende safe?
Dit zijn kluizen welke de inhoud beschermen tegen brandschade gedurende een bepaalde tijd bij een bepaalde temperatuur. Papier is ontvlambaar bij ca. 170°C.

Wat is een data safe?
Een brandwerende data safe zorgt er voor dat magnetische informatiedragers (banden, diskettes, cd, microfilm, etc) beschermd worden tegen brand en vrijkomende gassen, stof en optredende magnetische velden.
Deze informatiedragers kunnen worden beschadigd als de temperatuur hoger wordt dan 50°C met een maximale luchtvochtigheid van 85%. Worden bij een brand de toegestane maximale waarden overschreden, dan is het gevaar reëel dat de opgeslagen informatie in belangrijke mate misvormt wordt, dan wel geheel verloren gaat.

Wat is een braakwerende safe?
Deze kasten zijn speciaal ontworpen en geconstrueerd voor aanvallen van buitenaf. De mate van weerstand wordt bepaald door verschillende factoren, zoals metaaldikte, soort en aantal sloten, en het aantal vergrendelings punten.

Getest volgens de zwaarste normen.
Brandwerende kluizen worden volgens de zwaarste normen getest, namelijk VDMA (Duitsland) en UL (Amerika). Wat houden deze testen in? Een safe wordt 1 of 2 uur blootgesteld aan een temperatuur van rond de 1100°C. Hierna volgt een valtest van ca. 9 meter om een val van een etage na te bootsen. Gedurende de gehele procedure, inclusief een natuurlijke afkoeling tot wel 12 uur, mag de temperatuur niet boven de genoemde 170°C voor brandwerende safes en boven de 50°C voor datasafes komen.

Wat is indicatie waardeberging?
Bij braakwerende kasten is de hoogte van de indicatie waardeberging van belang. Dit bedrag geeft aan hoeveel geld u aan contanten veilig in uw safe kunt opbergen. Hoe hoger het bedrag, hoe braakwerender uw safe. De indicatie waardeberging wordt bepaald door de onafhankelijke Stichting Kwaliteitsbeoordeling Brandkasten (SKB) en wordt als richtlijn door verzekeraars gebruikt. Kluizen zonder waardeberging zijn niet getest of beoordeeld op hun braakwerendheid en het is onverstandig deze aan te schaffen.

Wij raden u aan ten alle tijden met uw verzekeringsmaatschappij te overleggen in hoeverre het geld dat u bewaard in uw safe is verzekerd. In ieder geval dienen alle safes tot een gewicht van 1000 kg op een deugdelijke wijze verankerd te worden.

 

Terug naar kenniscentrum