Terug naar kenniscentrum

 

Kluis verankeren - Stappenplan


Nieuwe wetgeving per 1 januari 2025: Verplicht verankeren

Vanaf 1 januari 2025 is gecertificeerd verankeren zelfs verplicht is voor kluizen genormeerd volgens EN 1143-1 en EN 1143-2 vanaf klasse I. In 2024 was het een dringend advies. Kluizenonline is gecertificeerd erkend verankeraar.

Daarnaast stellen verzekeraars en de wet specifieke eisen aan kluisverankering. Kluizen onder de 1.000 kg moeten in de meeste gevallen stevig vastgezet worden om aan de polisvoorwaarden te voldoen. 


Waarom moet je een kluis verankeren?

Veel mensen gaan ervan uit dat een zware kluis niet vastgezet hoeft te worden. Een kluis van 300 tot 500 kg kan door een paar inbrekers eenvoudig met een steekwagen worden verplaatst. In sommige gevallen wordt een niet-verankerde kluis zelfs volledig uit een pand getakeld.

Daarnaast zijn er duidelijke verzekeringstechnische en wettelijke eisen:

  • Verzekeringsvoorwaarden: Bijna alle verzekeraars eisen dat kluizen onder 1.000 kg worden verankerd. 

  • Wettelijke verplichting voor wapenkluizen: In Nederland moeten wapenkluizen verplicht verankerd zijn volgens de Wet Wapens en Munitie. Dit geldt zowel voor particulieren als schietverenigingen.


Hoe een kluis verankeren? 

De methode om een kluis te verankeren hangt af van de ondergrond waarop deze wordt geplaatst. Beton vraagt om een andere aanpak dan een houten vloer.

1. Kies de juiste locatie

Een goede verankeringsplek is net zo belangrijk als het bevestigingsmateriaal. Zorg dat je kluis op een stevige ondergrond staat, zoals beton of een dikke houten balklaag. Vermijd dunne vloeren of gipswanden, want deze bieden onvoldoende stevigheid. 

Daarnaast is het slim om de kluis zo dicht mogelijk bij een muur of in een hoek te plaatsen. Dit maakt het moeilijker voor inbrekers om hefboomwerking te gebruiken om de kluis los te wrikken. Bekijk ook onze specifieke muurkluizen & vloerkluizen. 

2. de bevestiging van de kluis 

Afhankelijk van de ondergrond gebruik je verschillende be

  • Betonnen vloer of muur → Chemische ankers of keilbouten.

  • Houten vloer → Houtdraadbouten met pluggen bieden de beste kluis bevestiging in deze situatie. 

  • Tegelvloer → Keilbouten met pluggen kunnen worden gebruikt, maar voorzichtig boren is nodig. 

3. Boor en plaats de ankers

Gebruik een klopboormachine en de juiste boor voor de ondergrond. Zorg ervoor dat de gaten diep genoeg zijn om een stevige verankering te garanderen. Voor betonnen ondergronden wordt een diepte van minimaal 10 cm aangeraden. Zodra de gaten geboord zijn, plaats je de keilbouten of chemische ankers en draai je deze stevig vast.

4. Controleer of de kluis goed vastzit

Na de installatie test je of de kluis goed verankerd is. Probeer de kluis te bewegen – als er nog speling is, moeten de bouten strakker worden aangedraaid. Controleer ook of de deur goed blijft sluiten en openen. 

Lees hier meer over onze installatieservice.


Veelgemaakte fouten bij kluisverankering

Het verankeren oftewel de kluis vastzetten lijkt een eenvoudige klus, maar in de praktijk worden er vaak fouten gemaakt.

Een veelvoorkomende fout is het verankeren in een te dunne vloer. Houten vloeren of dunne betonlagen bieden onvoldoende stevigheid, waardoor de kluis alsnog kan worden losgetrokken. Een andere fout is het gebruik van verkeerde bevestigingsmaterialen. Normale schroeven of pluggen zijn niet sterk genoeg voor een kluis; keilbouten of chemische ankers zijn noodzakelijk.


Wapenkluis verplicht verankeren

Voor wapenkluizen gelden extra eisen op basis van de Wet Wapens en Munitie. Deze kluizen moeten altijd stevig worden vastgezet om onbevoegde toegang te voorkomen. De belangrijkste eisen zijn:

  • Verplichte verankering: De kluis moet stevig vastgezet worden aan de vloer of muur.

  • Beveiligde locatie: Het mag niet op een makkelijk toegankelijke plek staan.


Voldoet je niet aan deze eisen? Dan riskeer je een boete of zelfs intrekking van je wapenvergunning.


Kluis plaatsen en verankeren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een kluis te plaatsen en te verankeren. Dit is onder meer afhankelijk van het kluistype en de situatie bij je thuis. Zo kan het soms praktisch zijn om de kluis mechanisch te verankeren door middel van bijgeleverde bevestiging. Het is echter ook mogelijk om de kluis chemisch te verankeren bij een muur of vloerkluis. En kan er niet geboord en geschroefd worden, dan kunnen onze professionals de kluis ook stevig vastlijmen zodat een inbreker er ook niet mee vandoor kan. Bepaalde lijmsoorten zijn speciaal voor dit doel goedgekeurd en bieden net zoveel veiligheid als verankering. De brandwerende kluis & wapenkluizen dienen bijna altijd verplicht verankerd te worden. 


De installatieservice

Bij het bestellen van de kluis kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de installatieservice. Wil je dit, dan wordt telefonisch een afspraak gemaakt wanneer het jou het beste uitkomt. De levering en plaatsing gebeuren door professionele en ervaren monteurs, die zorgen dat de plaatsing volledig voldoet aan alle eisen. De kluis wordt afgeleverd op de begane grond of op een verdieping die per lift bereikbaar is. Een zware kluis de trap op tillen mag niet volgens de Arbowet, dus als er geen liftinstallatie is kan de kluis niet op een verdieping worden geplaatst. De installatieservice van kluizenonline.nl maakt het makkelijk om de kluis niet alleen te bestellen maar ook meteen te laten plaatsen. Je kunt tijdens het bestelproces direct aangeven welk type installatie je kiest voor je kluis. De kluis kan keurig discreet worden geleverd, om te voorkomen dat de hele buurt weet dat je een kluis of brandkast hebt gekocht. Dankzij de professionele plaatsing bespaar je jezelf een hoop werk en mogelijke problemen met de verzekering als de verankering niet goed zit. Ideaal dus als je zelf niet houdt van klussen of als je gewoon meteen een kant-en-klare, bruikbare kluis nodig hebt. Bekijk ook onze kluizen voor thuis & documentenkluizen.

 

Terug naar kenniscentrum